Oproep aan Marathon: ‘Dring afvalberg terug’
De Rotterdamse Marathon levert onnodig veel afval op. Ook blijven sponsjes, plastic poncho’s, wegwerpbekers en kledingstukken achter op straat en in de stadsnatuur. “Dat een evenement zoveel afval veroorzaakt is niet van deze tijd”, zegt Ivo Rodermans van Zwerfie Rotterdam.
Vrijwilligers hebben in de dagen na de marathon vuilniszakken vol marathon-afval uit bermen en groenstroken gehaald. Een schipper viste alleen al in de Leuvehaven meer dan dertig wegwerp-poncho’s uit het wateren. Een Zwerfie-vrijwilliger telde op één stukje van het Havenspoorpad ruim 4.000 gelzakjes en bij ‘sponsposten’ lagen nog honderden sponsen te verslonsen. “Dat we nog zoveel vinden zegt niets over de stadsreiniging, die doen hun uiterste best”, zegt Rodermans, “maar heel véél over de extreme hoeveelheden eenmalig spul.”
Zwerfie Rotterdam vindt het tijd voor herbezinning bij Golazo, de organisator. “Het evenement is fantastisch voor Rotterdam en voor de deelnemers”, zegt Ivo Rodermans. “Maar wegkijken voor de schaduwkant past niet langer bij de tijdgeest. Het uitdelen van wegwerpbekers die niet hoogwaardig gerecycled kunnen worden, mag wettelijk gezien niet eens meer. In de wet is hergebruik de norm. Daar komt bij dat de gemeenteraad al in 2018 van links tot rechts heeft besloten dat evenementen in Rotterdam wegwerp-plasticvrij moeten worden.”
Het zwerfafval dat achterblijft is niet het het enige probleem. De NN Marathon leidt tot vuilniswagens vol afval dat door massale inzet van stadsreinigers wordt opgeveegd, maar daarna niet van de aardbodem is verdwenen. Het gaat om zo’n 300.000 wegwerpbekers met plastic coating, bergen gedumpte kleding, plastic poncho’s, honderdduizenden kunststof wegwerpsponsjes en verpakkingen van sportgels. Rodermans: “Die enorme berg afval na afloop kan de organisatie grotendeels voorkomen door vooraf bij de inkoop andere keuzes te maken.”
(tekst gaat verder onder de video)
Volgens Rodermans zijn er alternatieven. “Denk aan een trits fonteintjes, eetbare waterzakjes van zeewier, een watergordijn voor afkoeling en hergebruik van de achtergelaten kleding bij de finish in plaats van plastic poncho’s of simpelweg een garderobe op de Coolsingel. Om de enorme aantallen sportgelzakjes beter te kunnen opruimen, zou de organisatie zones kunnen inrichten waar hardlopers verpakkingen mogen wegwerpen, op plekken die verhard zijn, zodat veegwagens de troep na afloop makkelijk kunnen opvegen.”
Rodermans hoopt dat Golazo het onderwerp afvalreductie serieus gaat oppakken. “De organisatie heeft de ambitie om flink te groeien tot 30.000 lopers. Daar hoort een plan bij om de negatieve impact zo klein mogelijk te houden.”