Aantal vrijwilligers Zwerfie schiet omhoog
Het aantal vrijwilligers van Zwerfie Rotterdam is binnen één jaar tijd verdubbeld en door de magische grens van 500 gebroken. Voorzitter Ingrid Duindam is verheugd. “In mei vorig jaar deelden we nog een bloemetje uit aan onze 250ste vrijwilliger en nu zitten we al ruim boven de 500. Dit laat zien dat zwerfafval en de ecologische schade daarvan enorm leeft. Mensen willen in actie komen.”
De groei van de organisatie is ongekend. “Dit hebben we in ons bestaan niet eerder meegemaakt”, zegt Duindam. Volgens de voorzitter kan de stichting de groeistuipen nauwelijks bijbenen. “We voorzien nieuwe vrijwilligers heel graag van een goed opruimpakket, maar soms zijn de voorraden even op. We zetten alle zeilen bij om toch snel opruimpakketten bij onze vrijwilligers te krijgen en meestal lukt dat binnen maximaal enkele weken. Een prestatie waar ik trots op ben, zeker als je bedenkt dat wij nog steeds zonder subsidie de organisatie draaien.”
Om de groei in goede banen te leiden opende Zwerfie Rotterdam vorig jaar acht afhaalpunten in de Rotterdamse wijken, zodat vrijwilligers daar terecht kunnen voor opruimpakketten. Die afhaalpunten worden gerund door vrijwilligers. “We willen het netwerk nog fijnmaziger maken”, zegt Duindam. “We hebben nog witte vlekken in de stad, onder meer doordat ons afhaalpunt in Charlois noodgedwongen moest sluiten. Ook in Hoogvliet, Hoek van Holland, Noord en in Beverwaard willen we graag nog een afhaalpunt openen.”
Duindam benadrukt dat opruimen van zwerfafval in de stadsnatuur, aan rivieroevers en in de wijken heel belangrijk is, maar niet de enige weg. “Alles dat je daar opruimt, is uit het ecosysteem. Maar ons verhaal is breder. Wij zijn een beweging die verlangt naar minder zwerfafval door de oorzaken aan te pakken. Dat doen we met gastlessen, maar ook door bedrijven en overheden aan te spreken. Zij hebben de sleutel in handen om consumenten minder afval in de handen te drukken. We hebben simpelweg teveel eenmalige verpakkingen, spullen van slechte kwaliteit en fast fashion. Bergen afval. Al die items zijn niet van de aardbodem verdwenen nadat je het hebt weggegooid op straat of netjes in een afvalbak. Afvalreductie, ander materiaalgebruik, herbruikbaar in plaats van eenmalig en waarde geven aan afval dragen allemaal bij. Denk ook aan praktische maatregelen, zoals plasticvrije terrassen, filters uit de sigaret, plasticvrije vuurwerkshows of evenementen met herbruikbare bekers. Wij blijven ons keihard inzetten voor dit soort bronoplossingen.”