Nieuws

Zwerfafval bestrijden met zwerfafval

Zwerfafval gebruiken om nieuw zwerfafval te voorkomen. Dat is het idee achter het inzamelingsproject van mint -en -smintdoosjes in Rotterdam. Honderden vrijwilligers van Zwerfie gaan opgeruimde metalen doosjes bewaren, schoonmaken en daarna als zakasbak uitdelen aan rokers. “We gaan rokers stimuleren om peuken niet meer op de grond te gooien.”

Peuken zijn schadelijk voor de natuur. De filters zijn gemaakt van kunststof en bevatten tientallen giftige stoffen die niet afbreken in het milieu. “Er voltrekt zich een stille milieuramp door de vele peuken die de grond, het grondwater en het oppervlaktewater vervuilen”, verklaart Zwerfie-woordvoerder Ivo Rodermans het nieuwe project. “Eén peuk kan al duizend liter water ondrinkbaar maken.”

Volgens Rodermans zijn rokers zich veelal niet bewust van de schadelijkheid van peuken. “Onder rokers is het nog altijd de norm om peuken op de grond te gooien, terwijl het een fluitje van een cent is om een peuk uit te drukken en in een zakasbakje mee te nemen. Door de mint – en smintdoosjes die wij vinden bij het zwerfafval een tweede leven te geven als zakasbak, slaan we twee vliegen in één klap. We gebruiken zwerfafval om nieuw zwerfafval te voorkomen.”

De actie van Zwerfie Rotterdam staat niet op zichzelf. Nederland heeft een reductiedoel vastgesteld van 70 procent voor peuken bij het zwerfafval vóór 2027. Voorlichting aan rokers kan daaraan een bijdrage leveren, maar onvoldoende om het reductiedoel te halen, bleek in 2022 uit onderzoek van CE Delft in opdracht van voormalig staatssecretaris Vivianne Heijnen. “De enige maatregel die werkt, is een verbod op het filter in de sigaret en dat is ook het Nederlandse standpunt“, zegt Rodermans. “Daar hebben we andere Europese lidstaten voor nodig. Zwerfie maakt deel uit van een coalitie van zwerfafvalrapers om een filterverbod voor elkaar te krijgen, maar we kunnen niet wachten. Elke peuk die wij nu uit het ecosysteem weten te houden, doet ertoe.”

Lees ook:
Peukmeuk: Rinkeldekinkel, schoon voor de winkel!
18.000 peuken van straat in Rotterdam
Rookvrije zone Hogeschool nog niet rookvrij